East meets West’ op de BRAFA-Kunstbeurs in 2024

‘East meets West’ stond recent in de kijker op de BRAFA-kunstbeurs die van 28 januari tot 4 februari 2024 plaatsvond. ‘East meets West’ was het thema van een internationale wedstrijd in 1988 in New York, waar dit kunstwerk een gerenommeerde prijs won.

Het werk behoort ondertussen tot de collectie van PASfoundation in beheer van de Koning Boudewijnstichting. Het werd voor deze beurs uitgeleend door Michel Vanderstraeten van bouwbedrijf Vanderstraeten nv en Partner van PASfoundation. In deze drukbezochte en prachtige stand op BRAFA, met verrassende en boeiende kunstwerken uit de eigen collectie, werd ‘East meets West’ uit 1986 dé blikvanger en werd het door velen bewonderd.

Dit kunstwerk bestaat uit 49 doormidden gespleten bamboestokken, bekleed met landkaarten en werd aanvankelijk ‘wøcxs- Armada’ (vloot) genoemd. Het is één van de eerste en belangrijkste werken van Mulkers uit het Project wøcxs, gestart in 1984.

‘East meets West’ was het thema van een internationale wedstrijd waar dit werk werd ingezonden, georganiseerd in 1988 door A. van Waesberghe in samenwerking met het internationaal Design Center New York, de Japanse Design Foundation Osaka, en de Stichting Interieur Kortrijk. Inhoudelijk werd gezocht naar projecten die elementen van de oosterse en westerse cultuur zouden bundelen: culturele design concepten en filosofieën uit Oost en West samengebracht in producten die de naam ‘East meets West’ waardig kunnen zijn.

Mulkers werd bekroond met zijn ‘wøcxs-Armada’. De Westerse landkaarten en hun- exotische dragers zijn hier met elkaar vergroeid. Op de huid van het scherm ontmoeten Oost- en West elkaar daadwerkelijk: de Ganges meandert er in de buurt van Kopenhagen en de Fujiama-krater bevindt zich vlakbij New York. Volgens de jury weerspiegelt de ‘wøcxs-Armada’ op originele en creatieve wijze de inter-culturele penetratie naar vorm en inhoud. Een naamsverandering vond plaats. Mulkers herdoopte het kunstwerk nu tot ‘East meets West’.

Het kunstwerk werd achtereenvolgens tentoongesteld in:
Théorèmes-Brussel (B)1986
Duren (Duitsland) 1988
New York (USA) 1989
Kyoto, Tokushima, Tokio (Japan) 1989
Interieur Kortrijk (B) 1998
Arnhem (NL) 1990
Barcelona (S)1990
Milaan (I) 1991

© foto’s Pasfoundation: (rechts) Sylvie Van Dun, Partner Relations Manager & Coördinator Pasfoundation met
Zsusa Vermesi uit het team vrijwilligers van de Koningboudewijn Stichting