blokjespijlwitR pijlwitL

2001
De ‘Cartografische vogels 2001’ veranderde van eigenaar
Collage van landkaarten op aluminium, zevendelig, elk 700 x 400cm

Een van zijn laatste kunstwerken hing geïntegreerd boven een transportband voor passagiers in de luchthaven van Zaventem.
Zeven grote met cartografiefragmenten beplakte vogels zweven boven de hoofden van de gehaaste passagiers. De vogels vliegen in twee formaties en in tegengestelde richting, alsof zij als trekvogels het noorden zijn kwijt geraakt. Hij streeft hier op subtiele wijze naar een wisselwerking tussen locatie, kunstwerk en publiek. Het intercontinentale ligt nu in ieders bereik, maar hij stelt ook het irrationele van het huidige wereldverkeer ter discussie met de hieraan verbonden schade voor mens en milieu.

De kunstcollectie van Airport Brussels, waaronder de Cartografische vogels van Urbain, werd in zijn totaliteit in 2018 geveild bij Campo & Campo te Antwerpen. Enige tijd geleden maakte het veilinghuis de nieuwe eigenaar bekend. Fernand Huts, Katoen-Natiebaas en kunstverzamelaar kocht de zeven vogels en voegde het monumentale kunstwerk toe aan zijn persoonlijke kunstcollectie in ‘The Phoebus Foundation’, mede beheerd door Karine Van den Heuvel, zijn echtgenote en drijvende kracht achter de Stichting. Beiden koesteren grootse plannen met ‘The Phoebus Foundation’.

Verzameling Airport-Brussels, luchthaven Zaventem tot 2018 – vanaf 2018: The Phoebus Foundation