blokjespijlwitR pijlwitL

1992
Erdsicht – Global Change
WELTARENA 2100 is een driedimensionale wereldkaart gemaakt uit hout, styropor en 5000 m2 landkaarten, 4,2 x 12 x 20 m

Bedoeling van de tentoonstelling Erdsicht-Global Change (Bonn, juni 1992-maart 1993) is om de planeet aarde vanuit verschillende invalshoeken te becommentariëren …
De bevolkingsgroei in de volgende 30 jaar wordt bij Mulkers een horizontaal wereldbeeld, waarin de verschillen in bevolkingsaanwas van landen en werelddelen in hoogten worden uitgedrukt. Het is een spectaculair stalagmietenlandschap geworden, gekleurd met de traditionele landkaartenflora die tot de picturale kracht van Mulkers behoort. Surrealistisch om zien heeft dit onconventioneel wereldbeeld een indrukwekkende en overtuigende kracht. Door de agressiviteit van de bergspitsen spreekt het bedreigende gevaar van de overbevolking tot de verbeelding.

Deze reizende tentoonstelling was achtereenvolgens nog te zien in het Moderna Museet te Stockholm (Zweden) 1994 en in het Museo Nacional de Ciencias Naturales te Madrid (Spanje) 1996. Beide werken werden nadien met instemming van de kunstenaar en in de geest van hun gewilde momentopname vernietigd. Zij leven alleen nog verder als een documentair en kunstzinnig gegeven.

 

De video wordt becommentarieerd door Dr Eric Dyring, Zweeds wetenschapper en curator van de tentoonstelling